Το πρόβλημα της υπερθέρμανσης των πόλεων είναι εξαιρετικά σημαντικό και αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους σε διαφορετικές πόλεις και χώρες.
Στην Ελλάδα το θέμα είναι μάλλον ανύπαρκτο. Γιατί ούτε οι επιστήμονες το επισημαίνουν αρκούντως και στο βαθμό που επιβάλλεται, ούτε και οι πολιτικοί είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν σε τεχνολογίες περιορισμού των υψηλών θερμοκρασιών.
Κατά καιρούς έχουν γίνει προσπάθειες και πιλοτικές εφαρμογές, αλλά όλες τις «έχει φάει η καθημερινότητα» και τα άλλα ζέοντα προβλήματα που δεν επιλύονται και απλώς μετατίθενται ή αγνοούνται.
Διαβάσαμε το άρθρο σχετικά με τις δραστηριότητες στον τομέας αυτό που έχει αναλάβει η πόλις του Ριάντ, στη Σαουδική Αραβία και μάλιστα με επί κεφαλής της προσπάθειας Έλληνα επιστήμονα. Διαβάστε το σχετικό άρθρο στο «Ο Ματθαίος Σανταμούρης και η ομάδα του έχουν ξεκινήσει να αναπτύσσουν ένα έργο-πιλότο στο Ριάντ».
Αν περπατήσει κατά τις μεσημβρινές ώρες (μετά τις 11-12 πμ) στους δρόμους του Οικισμού θα διαπιστώσει πόσο υψηλές είναι οι θερμοκρασίες. Οι δρόμοι κυριολεκτικώς βράζουν. Αν υπάρχει κάποιο δένδρο και σκιάζει ένα τμήμα του δρόμου, η διαφορά θερμοκρασιών είναι ιδιαίτερα αισθητή. Άρα η λογική λέει ότι κάτι πρέπει να γίνει.
Θα θέσουμε το ερώτημα στους εκπροσώπους του Οικισμού και θα προσπαθήσουμε να προκαλέσουμε συζήτηση επί του θέματος και δραστηριότητες για την αναζήτηση λύσεων.
Φυσικά το πρόβλημα είναι δύσκολο και δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι.
ΥΓ: Ίσως η φύτευση φυλλοβόλων δένδρων που αποκτούν σημαντικό ύψος και είναι ταχυαυξή, όπως μουριές, ακακίες κα., αν φυτευτούν στη μία κατάλληλη πλευρά των δρόμων περιορίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες αισθητά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου