Hμερολόγιο για τα καλά, τα στραβά και τα ανάποδα της θαυμάσιας περιοχής Χαμοληάς Βραυρώνος, του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας. Παρακαλούμε επισκεφθείτε τις Ιστοσελίδες ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΡΑΥΡΩΝΟΣ https://attikoparko.blogspot.com/ για πρόσθετες πληροφορίες που αφορούν την περιοχή.

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 17, 2024

Η γωνία Αίγλης και Πολυτεχνείου δείχνει τον Πολιτισμό μας και τις στάσεις ζωής μας …

Η κατάσταση είναι η ίδια εδώ και χρόνια. Ίσως ποτέ δεν ήταν σε καλό επίπεδο.
 
Η κατάσταση μάλλον παράγινε και αυτά που βλέπουμε δε μπορούν να χαρακτηρίσουν τον Οικισμό ως νοικοκυρεμένο. Υπάρχουν οικιστές που φαίνεται ότι βρίσκονται ακόμα σε ένα είδος μεσαίωνα και περιφρονούν κάθε έννοια νοικοκυροσύνης, δείχνουν ελάχιστο σεβασμό στους άλλους και περιφρόνηση στην αισθητική και το Περιβάλλον.
 
Δεν μας πιστεύετε; Βρίσκετε την περιγραφή υπερβολική ή και άδικη;
 
Επισκεφτείτε του κάδους απορριμμάτων στη γωνία Αίγλης και Πολυτεχνείου. Θα καταλάβετε.


Έχουμε δει και οικιστές από άλλα σημεία του Οικισμού να φέρνουν τα σκουπίδια τους στην Αίγλης. Ίσως αν μετατοπιστεί ο μοναδικός σήμερα κάδος απορριμμάτων δεξιότερα (όπως βλέπουμε τη θάλασσα) θα περιοριστούν οι «εισαγωγές» σκουπιδιών.
 
Μας κανει εντύπωση ότι οικιστές συστηματικά πετούν στο/ους πράσινο/πράσινους κάδους πολλές ανακυκλώσιμες συσκευασίες και άλλα σχετικά. Τόσο δύσκολο είναι για αυτούς να τα αποθέτουν στους μπλε κάδους της οδού Αριάδνης; Ποιος άραγε μπορεί να τους νουθετήσει και να τους πείσει;
 
Προς το παρόν ζούμε εδώ και χρόνια με την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και φαίνεται να μη αλλάζει με τίποτε ….

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 02, 2024

Νέες εταιρείες ύδρευσης, «καθαρές» από χρέη, μία σε κάθε νομό …

Τη λειτουργία μιας εταιρείας ύδρευσης – αποχέτευσης ανά νομό, με τη συνένωση όλων των κατά τόπους σήμερα υφισταμένων, θα προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος

Φωτ. Shutterstock

Τη λειτουργία μιας εταιρείας ύδρευσης – αποχέτευσης ανά νομό, με τη συνένωση όλων των κατά τόπους σήμερα υφισταμένων, θα προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος. Περαιτέρω θα δοθούν κίνητρα ώστε να ενθαρρυνθούν οι συνενώσεις ακόμη και σε όμορους νομούς, δηλαδή να δημιουργηθούν μεγαλύτερα σχήματα. Οι νέες εταιρείες θα είναι «καθαρές» από χρέη, ενώ τα παλαιά χρέη θα αποπληρωθούν από τους δήμους σε δόσεις. Οι προτάσεις του υπουργείου, που παρουσιάστηκαν στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) το καλοκαίρι, θα συμπεριληφθούν σε σχέδιο νόμου, το οποίο προορίζεται να δοθεί σε διαβούλευση μέσα στο φθινόπωρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά σημεία είναι τα ακόλουθα:

• Οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) θα συγχωνευθούν, ώστε να απομείνει μία ανά νομό. Το προσωπικό τους θα διατηρηθεί στο νέο σχήμα. Η νομική μορφή των εταιρειών δεν έχει ακόμη αποφασιστεί – το πιθανότερο είναι να πρόκειται για ανώνυμες εταιρείες, όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Η τοπική αυτοδιοίκηση θα έχει συμμετοχή με εκπροσώπους της στον νέο φορέα (εξετάζεται το ενδεχόμενο αυτή η εκπροσώπηση να αναλογεί στον πληθυσμό του κάθε δήμου) … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 01.09.2024 • 07:42).

Μάλλον πρόκειται για κίνηση εξορθολογισμού μετά από δεκαετίες κακοδιαχείρισης από τους δήμους ή/και τους ιδιωτικούς φορείς ύδρευσης και κυρίως τεράστιων χρεών των δήμων λόγω της πολιτικής τους να κάνουν τα στραβά μάτια στους συστηματικούς «πελάτες» που δεν πληρώνουν τα κυβικά που καταναλώνουν. Πρόκειται για πρακτικές που διατηρούνται επί δεκαετίες. Φυσικά το λογαριασμό τελικά πληρώνουν οι νομιμόφρονες και ειλικρινώς φορολογούμενοι πολίτες, ενώ μέσω της τακτικής αυτής οι κκ. δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι που συμπλέουν εξασφαλίζουν ψήφους. 

Υπάρχει βέβαια και μια γενική γραμματεία με το όνομα ΓΓ ΥΔΑΤΩΝ, αλλά κανείς μάλλον δε γνωρίζει με τι ακριβώς ασχολείται και γιατί τη πληρώνουμε. 

Να περιμένουμε λίγο να δούμε τι μορφή θα πάρουν εν τέλει οι εξαγγελίες. Πολλές φορές οι προθέσεις είναι καλές αλλά το αποτέλεσμα απογοητευτικό. Το ερώτημα παραμένει: οι μπαταξήδες καταναλωτές θα πληρώσουν ή θα τους χαρίσουν τα χρέη;