Hμερολόγιο για τα καλά, τα στραβά και τα ανάποδα της θαυμάσιας περιοχής Χαμοληάς Βραυρώνος, του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας. Παρακαλούμε επισκεφθείτε τις Ιστοσελίδες ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΡΑΥΡΩΝΟΣ https://attikoparko.blogspot.com/ για πρόσθετες πληροφορίες που αφορούν την περιοχή.

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 29, 2022

Η αποστροφή των κάτοικων του Οικισμού Πολυτεχνείου (και της Χαμοληάς) για το αποχετευτικό δεν θα κάνει τα πράγματα καλλίτερα …

Χρόνια τώρα το αποχετευτικό των κεντρικών Μεσόγειων υπονομεύει την περιβαλλοντική υγεία της Χαμοληάς και του δήμου Μαρκοπούλου, αλλά όλοι αδιαφορούν και απλά απαξιούν ακόμα και να το συζητήσουν.
 
Μετά την απόφαση κατασκευής του ΚΕΛ Κρωπίας - Παιανίας τα πράγματα σκουραίνουν για τη δήμο Μαρκοπούλου και η ΕΥΔΑΠ βρίσκει πρόσφορο έδαφος ή/και συνεργάτες ή/και πρόθυμους υποστηριχτές (λογικά με το αζημίωτο;) για να επιβάλλει λύσεις χωρίς καμιά ενημέρωση και πληροφόρηση των κατοίκων και σχεδιασμούς έργων απαράδεκτων και ενεργοβόρων που υπακούουν μόνον σε εποχές «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και επιβάλλονται. Και δυστυχώς και η ΕΕ ενώ χρηματοδοτεί αδρά, αδιαφορεί και συμφωνεί σε παράλογα έργα και πακτωλούς χρημάτων χωρίς έλεγχο, δημόσια υποστήριξη και τεχνικά μη σύγχρονα και μη αποτελεσματικά.
 
Η λέξη κλειδί όμως «αποτελεσματικά» επιβάλλει ουσιαστική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στα έργα που έχουν δρομολογηθεί, γιατί κανείς δεν είναι σίγουρος στην Ελλάδα, ότι υπάρχουν γνώσεις, τα συμφέροντα θα μπουν σε δεύτερη μοίρα και όλα θα γίνονται όπως επιτάσσουν η λογική και οι επιστημονικές γνώσεις.
 
Ειδικά οι κάτοικοι της Χαμοληάς πρέπει να απαιτήσουν από το δήμο να συμμετάσχουν, ανεξάρτητα αν ο δήμος θα απαιτήσει τη δική του συμμετοχή, στους μηχανισμούς ελέγχου της διαχείρισης της λειτουργίας του ΚΕΛ Κρωπίας – Παιανίας.
 
Μετά τις αστοχίες που ανακοινώθηκαν κατά την κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων, όχι επισήμως αλλά εμμέσως, (βλέπετε https://attikoparko.blogspot.com/2022/07/blog-post_24.html ) οι κάτοικοι πρέπει να είναι διπλά επιφυλακτικοί αν και δεν είναι προς το συμφέρον κανενός η μονάδα να μη λειτουργεί άψογα και επιστημονικά.
 
Η προστασία του Νότιου Ευβοϊκού από τη ρύπανση και τη αποφυγή ατυχημάτων κατά τη λειτουργία του ΚΕΛ πρέπει να είναι εξαιρετική και αδιαπραγμάτευτη φροντίδα και καθήκον.
 
Οι κάτοικοι της Χαμοληάς πρέπει να εντοπίσουν δυο μέλη τους που μπορούν να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα της Χαμοληάς έναντί πιθανών περιστατικών ρύπανσης και να εργαστούν από κοινού με όλους τους αρμοδίους για την ομαλή λειτουργία και την προετοιμασία αντιμετώπισης κάθε έκτακτης κατάστασης.
 
Επίσης οι κάτοικοι της Χαμοληάς πρέπει να εργαστούν αποφασιστικά και να προσβάλλουν με κάθε νόμιμο μέσο τις αποφάσεις της Δημόσιας Διοίκησης και της ΕΥΔΑΠ να μεταφέρουν τα λύματα του παραλιακού μετώπου του δήμου Σαρωνικού προς επεξεργασία στο ΚΕΛ Κρωπίας – Παιανίας. Η κακοδιαχείριση του θέματος των υγρών αποβλήτων από το δήμο Σαρωνικού επί δεκαετίες και με συγκεκριμένους υπευθύνους  δεν πρέπει να καταλήξει στην πρόσθετη επιβάρυνση του Νότιου Ευβοϊκού και την επιβολή ενεργοβόρου και παραλόγου λύσεως. Και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη για τις καθυστερήσεις και τα πρόστιμα που πληρώνει η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: