Hμερολόγιο για τα καλά, τα στραβά και τα ανάποδα της θαυμάσιας περιοχής Χαμοληάς Βραυρώνος, του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας. Παρακαλούμε επισκεφθείτε τις Ιστοσελίδες ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΡΑΥΡΩΝΟΣ https://attikoparko.blogspot.com/ για πρόσθετες πληροφορίες που αφορούν την περιοχή.

Τετάρτη, Αυγούστου 26, 2020

Προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαυρουδή (Μάκη) Βορίδη ...

Δημοσιοποιούμε σήμερα την επιστολή που απευθύναμε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, στις 24 Αυγούστου 2020. Η επιστολή στάλθηκε και σε συναρμόδιους υπουργούς την ίδια ημέρα. Η επιστολή ακολουθεί …

Αξιότιμε κ. υπουργέ,

Σε Δελτίο Τύπου του υπουργείου με ημερομηνία 24 Ιουνίου 2020, δημοσιοποιήσατε την απόφαση σας να δρομολογήσετε την αξιοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων των ΚΕΛ Κρωπίας-Παιανίας (ΚΕΛΚΠ) και του αεροδρομίου για άρδευση καλλιεργειών στο κάμπο Μεσογείων.

Η αξιοποίηση ήταν ένα από τα θέματα που είχαμε προβάλει προς το ΣτΕ στην ένσταση μας το 2009, προς το σχεδιαζόμενο τότε έργο του ΚΕΛΚΠ. Δυστυχώς η προσφυγή μας απορρίφθηκε τότε. Θα μας πείτε τώρα βέβαια, κάλιο αργά πάρα ποτέ. Συμφωνούμε.

Ωστόσο θέσατε 5 προϋποθέσεις τις οποίες η ΕΥΔΑΠ ως φορέας που ευαγγελίζεται την αξιοποίηση και θα διαχειριστεί το ΚΕΛΚΠ αμέσως μόλις τεθεί σε λειτουργία, όφειλε να έχει επεξεργαστεί με κάθε λεπτομέρεια. Να έχει περιγράψει τα απαραίτητα συνοδευτικά έργα, το κόστος τους, τα σχετικά χρονοδιαγράμματα, το νομικό πλαίσιο που θα πρέπει να εφαρμοστεί και τις διεργασίες ελέγχου, εξασφάλισης της ποιότητας των προς άρδευση υδάτων, τον αριθμό των αγροτών που θα δεσμευτούν να αξιοποιήσουν τα ύδατα, την έκταση των καλλιεργειών και το κόστος ανά κυβικό μέτρο του προς διάθεση ύδατος. Φυσικά και δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας τίποτε από τα προαναφερθέντα ούτε και ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του έργου και ο χρόνος ζωής της λύσεως αυτής.

Κατόπιν των ανωτέρω είναι απαραίτητο η ΕΥΔΑΠ να δημοσιοποιήσει τυχόν μελέτες που έχει εκπονήσει για την αξιοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων των ΚΕΛΚΠ και του αεροδρομίου . Αν δεν υπάρχουν πρέπει να εκπονηθούν και να δημοσιοποιηθούν άμεσα και να σχεδιαστούν τα σχετικά έργα. Ως συνέπεια όμως των ανωτέρω είναι λογικό να μην δοθεί στην ΕΥΔΑΠ η άδεια κατασκευής του έργου μεταφοράς των λυμάτων του παραλιακού μετώπου του δήμου Σαρωνικού στο ΚΕΛΚΠ. Το επιχείρημα της ΕΥΔΑΠ για την άρδευσης καλλιεργειών με τα επεξεργασμένα λύματα του δήμου Σαρωνικού στερείται αξιοπιστίας.

Δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι σχέσεις της ΕΥΠΑΠ με το δήμο Σαρωνικού, αλλά η εγκατάλειψη από το δήμο Σαρωνικού της αρχικής μελέτης της ΕΥΔΑΠ για την κατασκευή ΚΕΛ στη θέση Θυμάρι, που είχε και όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, είναι άκρως προβληματική.

Τέλος επειδή ο Νότιος Ευβοϊκός κόλπος θα δεχτεί ως τελικός αποδέκτης τα επεξεργασμένα λύματα των πόλεων/κωμοπόλεων Οινοφύτων/Αυλίδος, Ωρωπού/Συκαμίνου, Μηλεσίου, Μαρκοπούλου, Ωρωπού, Καλάμου, Αγ. Αποστόλων, Βαρνάβα, Γραμματικού, Καπανδριτίου,. Αφιδνών, Μαραθώνα. Νέας Μάκρης, Ραφήνας, Πικερμίου, Αρτέμιδος, Σπάτων, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Πόρτο Ράφτη, Κουβαρά, Καλυβίων. Κερατέας και Λαυρίου, πιστεύουμε ότι οι δήμοι της Ανατολικής Αττικής πρέπει να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και με τη βοήθεια εξειδικευμένων εταιρειών, της ΕΥΔΑΠ και ανεξαρτήτων συμβούλων να διαμορφώσουν μια συνολική λύση για το αποχετευτικό της Ανατολικής Αττικής.

Ελπίζουμε ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη την πρότασή μας και σε συνεργασία με τα άλλα συναρμόδια υπουργεία, θα δώσετε άμεσα τις δέουσες εντολές.

ΥΓ: Οι κκ. πρόεδροι των φορέων που εκπροσωπούν τους τρεις Οικισμούς της περιοχής (Πολυτεχνείου, Άρτεμις και Νέα Βραυρώνα) δε δέχονται την προσφορά της ΕΥΔΑΠ να επισκεφθούν την περιοχή (Χαμοληά) τεχνικοί της ΕΥΔΑΠ προκειμένου να ενημερώσουν για όλα τα θέματα που αφορούν το αποχετευτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: