Hμερολόγιο για τα καλά, τα στραβά και τα ανάποδα της θαυμάσιας περιοχής Χαμοληάς Βραυρώνος, του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας. Παρακαλούμε επισκεφθείτε τις Ιστοσελίδες ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΡΑΥΡΩΝΟΣ https://attikoparko.blogspot.com/ για πρόσθετες πληροφορίες που αφορούν την περιοχή.

Παρασκευή, Αυγούστου 27, 2021

Επιτηρηση του Οικισμού προς αποφυγή πυρκαγιάς ...

Στις 23 Αυγούστου λάβαμε την παρακάτω επιτολή μέσω Vider.

Παραθέτουμε το κείμενο και αμέσως μετά ακολουθεί σχολιασμός και οι παρατηρήσεις μας.

Δε συμφωνούμε με την πρωτοβουλία, αν και ευχόμαστε να εξελιχθεί όπως έχει σχεδιαστεί από αυτούς που είχαν την ιδέα.

Είμαστε διαθέσιμοι για συνεργασία, συζήτηση και ανταλλαγή επιχειρημάτων.

__________________________________

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΥΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ

 

Αγαπητοί Οικιστές,

Στην χθεσινή Συνάντηση (22/8/2021) Εθελοντών-Οικιστών Πυροφύλαξης και υπολοίπων Οικιστών, μεταξύ των άλλων θεμάτων, ετέθη και το θέμα της αντικατάστασης των Εθελοντών-Οικιστών από Επαγγελματική φύλαξη, με το προσωπικό του κ. Αντώνη Γούλα.

Η Ομάδα των Εθελοντών αποτελείται από 18 Οικιστές.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους Οικιστές ότι:

  Α. Οι Εθελοντές-Οικιστές έχουμε εξουθενωθεί μετά από 2 εβδομάδες και πλέον συστηματικής παρουσίας μας στην προστασία του Οικισμού, αφήνοντας στην άκρη πολλές υποχρεώσεις

  Β. Κάποιοι Εθελοντές-Οικιστές, που έρχονται μόνο για καλοκαίρι, ήδη έφυγαν στην Αθήνα και

  Γ. Αρκετοί άλλοι Εθελοντές-Οικιστές, θα φύγουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Επομένως, θα λείπουν πολλοί από την Ομάδα και ΔΕΝ θα μπορούν να συμπληρωθούν οι βάρδιες.

Η Επαγγελματική Πυροφύλαξη είναι απαραίτητη και κατεπείγουσα για την προστασία του Οικισμού μας.

Είδος φύλαξης: Στατική (στο σημείο που φυλάμε εμείς τώρα), με σύντομες περιπολίες με το αυτοκίνητο, κατά μήκος της Λ. Πολυτεχνείου.

Ωράριο φύλαξης: 8:00 – 20:00

Περίοδος Επαγγελματικής Πυροφύλαξης: 1 μήνας αρχικά (με βάση τον καιρό, θα αποφασιστεί η συνέχισή της ή όχι για 1 μήνα επιπλέον).

Κόστος: 2700 € / μήνα.

      Όσο περισσότερα σπίτια μαζευτούμε, τόσο μικρότερο θα είναι το ποσόν για όλους μας. Ενδεικτικά:

 - για 70 σπίτια, κόστος 38.60 € / σπίτι

 - για 80 σπίτια, κόστος 33.80 € / σπίτι  κ.ο.κ.

Παρακαλείσθε όπως απαντήσετε ΆΜΕΣΑ με δύο τρόπους (δίνοντας Επίθετο και Διεύθυνση):

   1. Απαντώντας στο μέιλ που θα λάβετε (έφθασε στις 26/8/2021!)

   2. Στέλνοντας μήνυμα SMS στο κινητό: 6972250968 (είναι το δικό μου, παρακαλώ θερμά ΟΧΙ ΚΛΗΣΕΙΣ, μόνον SMS).

 

Εκ μέρους της Ομάδας Εθελοντών-Οικιστών

Άννα Μαρία ΜΩΥΣΙΔΟΥ

 

 _____________________________________________________________

______________________________________________________________

Παρατηρήσεις Δημητρίου Σωτηρίου

Πως εξασφαλίζει η πρόσθετη επιτήρηση την προστασία του Οικισμού. Ποιες είναι οι δεσμεύσεις αυτού που θα αναλάβει; Αλλά και το ποσό φαίνεται μεγάλο για 12 ώρες. Πως αναλύεται;

Αν συμφωνήσουμε, ποιο θα είναι το αναμενόμενο όφελος από την προτεινόμενη «φύλαξη»;

Λέτε Προστασία του Οικισμού μας. Η πρωτοβουλία είναι 18 ατόμων. Ο Οικισμός έχει 180 κατοικίες. Έχουν όλοι ενημερωθεί ή για να το θέσουμε καλλίτερα: Θέλουν όλοι να ενημερωθούν; Ποια είναι η άποψή τους; Γιατί 70. 80 κλπ. πρέπει να αναλάβουν την «προστασία του Οικισμού»;. Καταλαβαίνω τη συμμετοχή στην φύλαξη για την προστασία μιας οικίας. Του Οικισμού όμως; Ο Οικισμός δεν μπόρεσε 20 χρόνια τώρα που εμείς κατοικούμε εκεί, να αποκτήσει την έννοια της κοινότητος. Είναι απλά σύνολο οικιών και ανθρώπων που πολλές φορές δε λένε ούτε καν καλημέρα και δεν γνωριζόμαστε, Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει η κατάσταση αυτή και δε φαίνεται να υπάρχει εύκολος τρόπος.

Οι πυρκαγιές θα καταστρέψουν ίσως τα παρακείμενα δάση, για να γίνουν οικόπεδα,. Ελπίζουμε όχι τους 3 Οικισμούς, που λογικά δεν είναι στόχος, Αν οι Οικισμοί σωθούν θα οφείλεται σε επαγγελματίες της πυρόσβεσης και όχι στους ιδιοκτήτες (με εξαίρεση ίσως οικίες που διαθέτουν ιδιωτικό σύστημα πυρόσβεσης και θα υπάρχει προσωπικό χειρισμού), Η λογική λέει ότι πρέπει να υπάρχει μεγάλη και αποτελεσματική συνεργασία με τις αρχές - Δήμο, Περιφέρεια, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία, Δασαρχείο και υπουργείο Εσωτερικών -  και μεταξύ των Οικισμών. Η εξασφάλιση καλών σχέσεων με όλους τους προαναφερθέντες είναι θέμα του Συνδέσμου, αλλά δε γνωρίζουμε ούτε τι σκέπτεται το ΔΣ ότε και τις προθέσεις του. Χρόνια τώρα.

Επιμένουμε ότι το μείζον θέμα για τον Οικισμό είναι η συμμόρφωση όλων των κατοίκων με τους κανόνες προστασίας προς αποφυγή πυρκαγιάς που υποδεικνύουν οι αρμόδιοι φορείς και τα σχέδια και οι ασκήσεις εκκένωσης του Οικισμού.

Ίσως να μην έχουμε εκτιμήσει σωστά όλα όσα συμβαίνουν στον Οικισμό και στην περιοχή μας. Ευχαρίστως θα αναγνωρίσουμε τα τυχόν λάθη μας αν μας εξηγηθούν τα πραγματικά γεγονότα και οι καταστάσεις και τότε θα αναθεωρήσουμε ευχαρίστως,

ΥΓ: Ασαφώς αξίζουν έπαινοι σε όσους είχαν την ιδέα της επιτήρησής και της διάθεσης του χρόνου τους για τη συμμετοχή σε αυτή. (ΣΣ: Επισημάνουμε με πράσινη ένδειξη τις λέξεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: