Hμερολόγιο για τα καλά, τα στραβά και τα ανάποδα της θαυμάσιας περιοχής Χαμοληάς Βραυρώνος, του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας. Παρακαλούμε επισκεφθείτε τις Ιστοσελίδες ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΡΑΥΡΩΝΟΣ https://attikoparko.blogspot.com/ για πρόσθετες πληροφορίες που αφορούν την περιοχή.

Τετάρτη, Ιουνίου 24, 2020

Εντυπώσεις από τη Λαϊκή Συνέλευση Μαρκοπούλου στις 21 Ιουνίου 2020 …

Ευχάριστο ότι επί τέλους πραγματοποιήθηκε για ένα θέμα που είναι γνωστό στο δήμο από το 2017!


Ευχάριστο που επί τέλους ο δήμος κινητοποιείται εναντίον επιθέσεων γειτονικών δήμων για να στέλνουν τα επεξεργασμένα απόβλητά τους, ακόμα και λύματα, στη θαλάσσια περιοχή του Μαρκοπούλου.

Δυσάρεστο ότι ο αριθμός δημοτών και κατοίκων που έλαβαν μέρος ήταν πολύ μικρός, σε σχέση με την βαρύτητα του θέματος και την προκλητική προώθησή του, κόντρα σε λογική και επιστημονικά δεδομένα και ήδη επεξεργασμένες λύσεις.

Δυσάρεστο γιατί κανείς από όλους τους αρμοδίους από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια, τη Βουλή, τη δημόσια διοίκηση και άλλους που προσκλήθηκαν δεν παρευρέθη.

Δυσάρεστο διότι δόθηκε και πάλι ο λόγος και ο πολύτιμος χρόνος σε κομματικούς εκπροσώπους και εκπροσώπους πολιτικών σχηματισμών και δεν ενθαρρύνθηκε καθόλου η παρουσίαση των απόψεων των πολιτών, των υποκειμένων των άθλιων ενεργειών της δημόσιας διοίκησης.


Δυσάρεστο ότι ο δήμος αντιδρά σε ενέργειες άλλων, αλλά δε διαθέτει πολιτική για όλα τα θέματα που τον αφορούν, την ανάπτυξή του, τις σχέσεις του με τους όμορους δήμους, την εκάστοτε  κυβέρνηση και τη ΔΔ.

Ευχάριστο ότι διαφαίνεται μια κοινή αντίληψη μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων να υποστηρίξουν τις κινήσεις του κ. δημάρχου υπέρ των συμφερόντων του δήμου



Δυσάρεστο ότι η πληροφόρηση των κατοίκων δεν είναι ούτε επαρκής ούτε έγκαιρη και δε διαφαίνεται βελτίωση

Η άποψή μας συνοψίζεται στα εξής:
  •  Ο δήμος πρέπει να αναμένει μεγάλες πιέσεις να δεχτεί, ο υπό κατασκευή αγωγός διάθεσης των επεξεργασμένών λυμάτων του ΚΕΛ Κρωπίας-Παιανίας, τα λύματα, επεξεργασμένα ή μη και άλλων δήμων βορειότερα του Μαρκοπούλου
  •  Ο δήμος πρέπει να εργαστεί εναντίον του παράλογου σχεδιασμού της δευτεροβάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων του ΚΕΛ Κ-Π, τους χειμερινούς μήνες και μόνον της τριτοβάθμιου τους θερινούς(;). Με το μέγα ερώτημα να παραμένει χωρίς απάντηση: ποιος θα είναι υπεύθυνος της λειτουργίας και πως θα αξιολογείται το αποτέλεσμα;
  • Κανείς δε μιλά για τον ταμιευτήρα στον Βαραμπά, το ξεχασμένο και μη πραγματοποιηθέν Ολυμπιακό Έργο του 2004. Ο δήμος πρέπει να πληροφορήσει του πολίτες για το έργο και να επιδιώξει την εκ νέου ενεργοποίησή του
  • Ο δήμος πρέπει να επιμείνει στη σύνταξη μελετών για την αξιοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων του ΚΕΛ Κ-Π και όχι την άκριτη διάθεση τους στη θάλασσα. Άλλωστε η αξιοποίηση προβλέπεται στα σχεδιαζόμενα έργα του γειτονικού ΚΕΛ Σπάτων-Αρτέμιδος (Λούτσας)
  • Ο δήμος δεν έχει διάθεση να κοιτάξει βορειότερα και νοτιότερα. Φαίνεται να μην τον ενδιαφέρει η πραγματικότητα.
  • Πήραμε το λόγο (σχεδόν πραξικοματικά) και μιλήσαμε για τους 10 και πλέον αγωγούς διάθεσης λυμάτων που έχουν προγραμματιστεί να εκβάλλουν στο νότιο Ευβοϊκό!. Ζητήσαμε από το δήμο να αναλάβει πρωτοβουλία πρόσκλησης όλων των δήμων Ανατολικής Αττικής, προκειμένου να συζητηθεί το συνολικό πρόβλημα της διαχείρισης υδάτων και λυμάτων και την – ελπίζουμε - κατάληξη σε μια ορθολογική συνολική λύση, προς όφελος όλων. Ας σημειωθεί ότι ΚΕΛ διαθέτουν και οι πρώην δήμοι Κερατέας και Λαυρίου (νυν δήμος Λαυρεωτική), αλλά αγωγό διάθεσης δε διαθέτει η Κερατέα, ενώ το Λαύριο εκβάλει πλησίον των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ και μάλλον δεν υπάρχει υποθαλάσσιο τμήμα. 
  • Δεν γνωρίζουμε πόσο ορθολογική είναι η προωθούμενη λύση της επεξεργασίας των λυμάτων του Πόρτο Ράφτη, στο ΚΕΛ Κ-Π και η διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων στη Χαμοληά. (ΣΣ: Το αίτημα  για αποδοχή της λύσης αυτής ήταν και η αιτία ανάκλησης της προσφυγής του δήμου Μαρκοπούλου στο ΣτΕ, εναντίον του ΚΕΛΚ-Π. Δε θα  ξεχάσουμε επίσης τις διαμαρτυρίες των κατοίκων του ΠΡ για τον αγωγό Χαμοληάς, με το επιχείρημα ότι κινδυνεύει με ρύπανση ο κόλπος του ΠΡ. Τι μεσολάβησε και άλλαξαν οι απόψεις;). Ασφαλώς το θέμα της επεξεργασίας των λυμάτων του ΠΡ είναι  μείζονος σημασίας και πρέπει άμεσα να εξευρεθεί η βέλτιστη λύση.
  • Στα έργα του ΚΕΛ Κ-Π ήταν ενταγμένο και το αποχετευτικό της περιοχής της Χαμοληάς. Το έργο αυτό ως δια μαγείας απεντάχθηκε, Γιατί; Ποιος πρωτοστάτησε; Ποιος το εισηγήθηκε και με ποιο σκεπτικό; Πως θα λυθεί το πρόβλημα; Ο δήμος πρέπει να λάβει υπόψη του και αυτό το θέμα σοβαρά.

 Ελπίζουμε ότι ο δήμος θα λάβει τις σωστές αποφάσεις και θα δούμε ένα δήμο να ηγείται πρωτοβουλιών στην Ανατολική Αττική για την επίλυση των θεμάτων που απαιτούν συνεργασίες, αδιάκοπες ενέργειες, σωφροσύνη και οράματα για βιώσιμη, κυκλική και αειφόρο ανάπτυξη και την ανάδειξη των πολλών και μοναδικών πλεονεκτημάτων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: