Hμερολόγιο για τα καλά, τα στραβά και τα ανάποδα της θαυμάσιας περιοχής Χαμοληάς Βραυρώνος, του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας. Παρακαλούμε επισκεφθείτε τις Ιστοσελίδες ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΡΑΥΡΩΝΟΣ https://attikoparko.blogspot.com/ για πρόσθετες πληροφορίες που αφορούν την περιοχή.

28 Νοεμβρίου 2020

Πληροφορίες σχετικά με την ύδρευση του Οικισμού και συζήτηση …

Η πληροφορία που διακινήθηκε πριν αρκετό διάστημα ότι «μέρος του δικτύου ύδρευσης του όμορου προς τον Οικισμό Πολυτεχνείου Οικισμού Άρτεμις, έχει περιέλθει στη ευθύνη της ΕΥΔΑΠ» είναι απλά ανυπόστατες φήμες ή εσκεμμένη παραπληροφόρηση. 

Το ιδιωτικό δίκτυο του Οικισμού Άρτεμις προτάθηκε να παραχωρηθεί χωρίς αντίτιμο στο δήμο Μαρκοπουλου πριν αρκετά χρόνια. Το 2012 επί δημαρχίας k. Σωτήρη Μεθενίτη η πρόταση έγινε αποδεκτή. Σήμερα η καταμέτρηση γίνεται από το δήμο και στο δήμο πληρώνονται κάθε 4-μηνο οι καταναλώσεις.

Περίπου 16 καταναλωτές παραμένουν στο δίκτυο του Οικισμού Πολυτεχνείου, λόγω μη επαρκούς πίεσης του αγωγού επί του κεντρικού παραλιακού δρόμου, που τροφοδοτεί το δίκτυο του Άρτεμις.

Η συντηρηση γίνεται από ιδιώτη, λόγω περιορισμένων δυνατοτήτων του δήμου.
 

Φαντάζομαι ότι οι αρμόδιοι του Οικισμού μπορούν να παράσχουν περισσότερες αν χρειαστεί. 

Επισημαίνουμε για μια ακόμα φορά όσα έχουν λεχθεί ήδη στο πρόσφατο παρελθόν:

  1. Ο δήμος δε φαίνεται διατεθειμένος να αναλάβει τη διαχείριση του δικτύου ύδρευσης του Οικισμού Πολυτεχνείου
  2. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ου Συνεταιρισμού δεν εμφανίζονται, δεν απαντούν
  3. Οι κάτοικοι του Οικισμού αγνοούν τι συμβαίνει με το δίκτυο, ποιος είναι υπεύθυνος, ποιος το διαχειρίζεται και ποια είναι τα αποτελέσματα της διαχείρισης
  4. Η κατάσταση που επικρατεί εδώ και 20 χρόνια στερεί από τοι Οικισμό πολύ σημαντικά ποσά που καταβάλλουν οι κάτοικοι για το κόστος της ύδρευσης. Αυτό οφείλεται στο επί πλέον ποσό που υποχρεούνται οι κάτοικοι να καταβάλλουν ανά κυβικό μέτρο νερού, προς όφελος του Συνεταιρισμού. Κανείς δε γνωρίζει ποια είναι η κατάληξη των ποσών αυτών
  5. Η ΕΥΔΑΠ δεν είναι μέχρι σήμερα διατεθειμένη να αναλάβει την ύδρευση του Οικισμού. Ωστόσο όπως ελέχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Μαρκοπούλου του Νοεμβρίου 2020, εξετάζεται η δυνατότητα ανάληψης της ύδρευσης και της αποχέτευσης του δήμου από την ΕΥΔΑΠ (μέσω νομοθετικής ρυθμίσεως;)

Είμαστε της άποψης ότι οι κάτοικοι πρέπει να ζητήσουν από το ΔΣ του Συνδέσμου, που εκπροσωπεί την πλειοψηφία των κάτοικων του Οικισμού, να αναβάλει δράση και να υποστηρίξει σθεναρά το αίτημα για ανάληψη της ευθύνης του δικτύου ύδρευσης οπό το δήμο. Ιδιαίτερα μάλιστα που εδώ και μήνες, διακινείται η πληροφορία ότι ο Συνεταιρισμός έστειλε επιστολή και συναντήθηκε με το κ. δήμαρχο, προσφέροντας τη μεταβίβαση του δικτύου ύδρευσης του Οικισμού, χωρίς κόστος για το δήμο.

19 Νοεμβρίου 2020

"ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ" ΕΡΑΣΙΝΟΥ ...

 Μικρό ενδιαφέρον κείμενο από τους Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων.

Η περιοχή της Βραυρώνας βρίσκεται στην ανατολική Αττική, σχεδόν 40 χλμ από την Αθήνα. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες περιοχές για την πανίδα της Αττικής, καθώς έχουν καταγραφεί πάνω από 225 είδη πουλιών, ενώ είναι πλούσια και σε θηλαστικά, με πιο σημαντική την παρουσία του Τσακαλιού. 

Η Βραυρώνα αποτελεί μέρος του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 με τον κωδικό GR3000004 ως Ειδική Ζώνη Διαχείρισης (ΕΖΔ), όπως μετονομάστηκαν οι Τόποι Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) με το ΦΕΚ60/Α/31-3-2011. Ο μικρός ποταμός Ερασίνος, από τους ελάχιστους στην Αττική με μόνιμη ροή νερού, διατρέχει μεγάλο τμήμα της περιοχής Natura. Τα νερά του ποτίζουν όλη την κοιλάδα της Βραυρώνας, αλλά φιλοξενούν και το σπάνιο Αττικόψαρο (Pelasgus marathonicus), ένα ψάρι του γλυκού νερού που η κατάταξή του ως Κινδυνεύον (ΕΝ) στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας καθιστά αναγκαία τη θέσπιση μέτρων για την προστασία του είδους. Η παρουσία του μάλιστα στην περιοχή, όπως καταγράφεται στην Τυποποιημένη Φόρμα Δεδομένων της βάσης δεδομένων των περιοχών Natura, αποτελεί έναν από τους λόγους ένταξης στο δίκτυο.

Ο Ερασίνος, παρά το μικρό του μέγεθος, πλημμυρίζει τον χειμώνα ανά τμήματα, όπως κάνουν όλα τα φυσικά υδάτινα σώματα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, τα νερά του δέχονται και μεγάλες ποσότητες από το αεροδρόμιο των Σπάτων, καθώς η τσιμεντοποίηση χιλιάδων στρεμμάτων αγροτικής γης στέρησε τη δυνατότητα του εδάφους να απορροφά τα νερά των βροχών. Έτσι είναι συχνό το φαινόμενο να πλημμυρίζουν χωράφια κατά μήκος της κοίτης του ενώ και ο αρχαιολογικός χώρος του ναού της Αρτέμιδος επηρεάζεται, εντός του οποίου ούτως ή άλλως βρίσκεται πηγή και χρειάζεται η 24ωρη λειτουργία αντλιών για να μην πλημμυρίζει, ακόμα και το καλοκαίρι. 

Μετά από χρόνια εξαγγελιών, μελετών, προσφυγών και επαναχαράξεων, το 2017 εκδόθηκε η μελέτη της διευθέτησης από το Υπουργείο Υποδομών η οποία, όμως, αναφέρει λανθασμένα ότι η περιοχή είναι Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και όχι ΕΖΔ και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Αττικόψαρο να μη λαμβάνεται υπ‘ όψη αφού στο κεφάλαιο που ασχολείται με τις επιπτώσεις στην πανίδα κατά τη φάση κατασκευής, αναφέρονται μόνο μικρά θηλαστικά και ερπετά. Το τμήμα του Ερασίνου που θα επηρεαστεί περισσότερο από τα έργα είναι αυτό που διατρέχει τον λόφο του Πύργου της Βραώνας, ένα πολύ όμορφο μέρος με μεγάλο πληθυσμό από Αττικόψαρα αλλά και χέλια, νεροχελώνες και αμφίβια...


 Λευτέρης Σταύρακας, Διαχειριστής Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων, 18/11/2020

Εμπλουτισμός του παραλιακού παρτεριού με χώμα …

Χάρις στις ενέργειες του οικιστή κ. Αντώνη Γούλα, μεταφέρθηκαν και προστέθηκαν μερικά φορτηγά χώμα στο παρτέρι της οδού Αριάδνης. Επίσης βρήκε και τρόπο να το απλώσει στην έκταση που έπρεπε. Τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα. 

Το αίτημα ήταν παλιό και παλαιότερες προσπάθειες μας να εμπλουτίσουμε και να φυτέψουμε το παρτέρι έμειναν χωρίς αποτέλεσμα, λόγω τη αδράνειας που είχαν επιδείξει προηγούμενες διοικήσεις του Συνδέσμου.



Οι προσπάθειές που είχαμε κάνει να φυτέψουμε την πλευρά του παρτεριού στη γειτνίασή του με το πεζοδρόμο μετά την οικία Αίγλης 43, πήγαν στράφι εξαιτίας του εργολάβου του αγωγού που το σκέπασε με ψιλό χαλίκι για να περνούν τα φορτηγά του, επειδή τον βόλευε. 

Θα ρίξουμε σπόρους και θα φυτέψουμε φυτά της περιοχής στο νέο χώμα, με την ελπίδα να μη παραμείνει γυμνό το παρτέρι στην έκταση που έπεσε το νέο χώμα. 

Μακάρι όλοι οι οικιστές να έδειχναν παρόμοιο ενδιαφέρον και να είχαν ιδέες προς βελτίωση του Οικισμού μας. Σημειώστε ότι η οδός Αριάδνης έχει καθιερωθεί ως οδός περιπάτου για μικρούς και μεγάλους και ποδήλατου για τα μικρά παιδιά του Οικισμού.

14 Νοεμβρίου 2020

Ασφαλτοστρώσεις στο δήμο Μαρκοπούλου …

 Υπάρχει εν εξελίξει πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής, ασφαλτοστρώσεων στο δήμο Μαρκοπούλου, όπως μάθαμε από τα πρακτικά της 14ης συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου – βλέπετε  https://www.youtube.com/watch?v=D4n-cZExV9U&t=211s. 

Είναι λογικό να γίνει προσπάθεια τουλάχιστον αποκατάστασης του οδοστρώματος στην οδό Φαίδρας, που έχει σχεδόν καταστραφεί εδώ και χρόνια. 

Υπάρχει κάποιος που ασχολείται με το θέμα;  Υπάρχει πρωτοβουλία των περιοίκων; Έχουν γίνει επαφές με το δήμο Μαρκοπούλου;

ΥΓ: Υπάρχει πλέον Γενικός Γραμματέας στο δήμο Μαρκοπουλου, η κα Ευστρατίου. Λογικά ο Σύνδεσμος πρέπει να αποκαταστήσει επαφή με τη νέα ΓΓ, να την προσκαλέσει να επισκεφθεί τον Οικισμό μας και να υποβληθεί υπόμνημα με όλα τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν.  

12 Νοεμβρίου 2020

Η ύδρευση του Οικισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαρκοπούλου …

Κατά τη 13η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Μαρκοπούλου στις 14/10/2020, ο δημοτικός Σύμβουλος κ. Αδάμος έθεσε το θέμα της ύδρευσης του Οικισμού Πολυτεχνείου και ζήτησε να ενημερώσει ο κ. δήμαρχος το ΔΣ για τη κατάσταση που επικρατεί και το χρέος προς το δήμο. Δείτε τη σχετική παρέμβαση στα ηχογραφημένα πρακτικά του ΔΣ στο https://www.youtube.com/watch?v=Ve3ArMnf2Eo από το 25ο λεπτό της ώρας και μετά. 

Η παρέμβαση/απάντηση του κ. δημάρχου ήταν μάλλον αμήχανη και διατύπωσε την άποψη «να ξεκαθαρίσει η υπόθεση πλήρως πριν ίσως δεχτεί ο δήμος να αναλάβει το δίκτυο». Παρακολουθείστε την παρέμβαση του κ. δημάρχου απο το 36ο λεπτό της ώρας περίπου. Μας έκανε εκτύπωση ότι ο κ δήμαρχος μίλησε για 2 Οικισμούς, της Νέας Βραυρώνος και του Πολυτεχνείου και άρα δε γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει με τον Οικισμό Άρτεμις (ΣΣ: υπενθυμίζεται ότι το κάτω μέρος του δικτύου του Οικισμού το διαχειρίζεται η ΕΥΔΑΠ, ενώ το άνω μέρος είναι ενταγμένο στο δίκτυο του Οικισμού Πολυτεχνείου!). Δήλωσε ότι ο δήμος πλήρωσε 160.000 € για τα χρέη της Νέας Βραυρώνος προς το δήμο (γιατί άραγε;), χρήματα που είπε ότι τα εισέπραξε ο εκεί πρόεδρος και εξαφανίστηκε. Ο δήμος είπε θα τα διεκδικήσει δικαστικώς. Η υπόθεση μας φάνηκε πολύ περίεργη και δείχνει ότι μάλλον παίζονται παιχνίδια αγνώστου σκοπού. 

Όσον αφορά τον Οικισμό Πολυτεχνείου η λογική λέει ότι ο δήμος πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία, να καλέσει όλους τους ενδιαφερόμενους και να καταλήξουν σε ουσιαστική λύση. Η απάντηση του κ. δημάρχου δε δίνει κανένα εχέγγυο ότι θεωρεί το θέμα ζήτημα του δήμου και ότι θα επιδιωχθεί άμεσα λύση. Είπε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει πρώτα η υπόθεση της δικαστικής διαμάχης ΕΥΔΑΠ – Οικισμού και κατόπιν να ασχοληθεί ο δήμος με την υπόθεση. Φαίνεται η δημοτική αρχή να μην ενοχλείται από την παρούσα κατάσταση, ενώ διατύπωσε και αμφιβολίες για το αν η Υπηρεσία Ύδρευσης του δήμου έχει τη δυνατότητα συντήρησης του δικτύου του Οικισμού. Ο κ. Αδάμος αμφιβάλλει αν καταβάλλονται από τον Οικισμό χρήματα στο δήμο. Ο κ. δήμαρχος φάνηκε να μην είναι ενήμερος της καταστάσεως. 

Άρα βρισκόμαστε ακόμα στο σημείο μηδέν. Συνεταιρισμός και Σύνδεσμος πρέπει να κινητοποιηθούν και να πιέσουν το δήμο άμεσα, αν θέλουμε να βρεθεί επωφελής για όλους, λύση.

07 Νοεμβρίου 2020

Ελπίζουμε σε ένα ρόδινο μέλλον ...

 Η ελπίδα μας  - παρά τις αντιξοότητες - είναι το μέλλον μας να είναι κατά πολύ καλλίτερο.

Να έχει τα χρώματα των  τελευταίων σταφυλιών μας του 2020. 

Σιδερίτης Χαμοληάς Βραυρώνος ...

Μάλλον καλά νέα για τη Χαμοληά …

Πληροφορηθήκαμε ότι στη ΓΣ της ΜΑΡΚΟ στις 25 Οκτωβρίου 2020 αποφασίστηκε η ενοικίαση της εγκαταλελειμμένης επί χρόνια (και ίσως βανδαλισμένης) κατασκήνωσης της ΜΑΡΚΟ στη Χαμοληά, σε ιδιώτες για τη λειτουργία της ως κατασκήνωσης για παιδιά. 

Μακάρι η υπόθεση να είχε αίσιο τέλος και να δούμε σοβαρές παρεμβάσεις οικολογικού χαρακτήρα και να ακούσουμε σύντομα χαρούμενες παιδικές φωνές και γέλια.

ΥΓ: Μήπως κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει και για τις κατασκηνώσεις της ΧΕΝ, για τις οποίες δεν έχουμε μάθει απολύτως τίποτε για χρόνια;