Hμερολόγιο για τα καλά, τα στραβά και τα ανάποδα της θαυμάσιας περιοχής Χαμοληάς Βραυρώνος, του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας. Παρακαλούμε επισκεφθείτε τις Ιστοσελίδες ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΡΑΥΡΩΝΟΣ https://attikoparko.blogspot.com/ για πρόσθετες πληροφορίες που αφορούν την περιοχή.

Τετάρτη, Μαΐου 08, 2019

Ενημέρωση των κατοίκων του Οικισμού, για τον αγωγό ...

Αξιότιμε Κύριε Σωτηρίου,

Αναφορικά με το ΚΕΛ Κρωπίας – Παιανίας και με αφορμή το από 8/4/2019 email σας (το οποίο κοινοποιήθηκε στην Υπηρεσία μας από την Περιφέρεια Αττικής), θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

·         Δεν πρέπει να αναφέρεται άρνηση, καχυποψία κλπ για την Υπηρεσία μας ή την Περιφέρεια Αττικής, όταν από την έναρξη της επικοινωνίας μας και μετά, και ανταποκρινόμενοι στο ενδιαφέρον σας, σας έχουμε συστηματικά αποστείλει ενημέρωση και σχετικό πληροφοριακό υλικό. Ενδεικτικά να αναφέρω την αποστολή φωτογραφικού υλικού από τα εκτελούμενα έργα καθώς και email της 5ης Ιουλίου 2017 στο οποίο απαντήθηκαν διεξοδικά τα 7 ερωτήματα που είχατε τότε θέσει. Επί πλέον, με email της 10ης Μάιου 2017, σας προωθήσαμε ενημέρωση που είχαμε αποστείλει προ ολίγων ημερών τότε, στην Ε.Ε. σχετικά με την πορεία του έργου. Να θυμίσουμε επίσης ότι η πορεία υλοποίησης του εν λόγω έργου αποτελεί πάντα αντικείμενο ιδιαίτερης παρουσίασης από την Υπηρεσία μας  - στο πλαίσιο των κεντρικών και ανοιχτών για το ευρύ κοινό και κάθε ενδιαφερόμενο - Επιτροπών Παρακολούθησης του Προγράμματός μας, σε ετήσια βάση και όχι μόνο. Τέλος στις 28/8/2018 σας αποστείλαμε ηλεκτρονικό μήνυμα στο οποίο μεταξύ άλλων απαντούσαμε στις αναφορές περί έργου που «καρκινοβατεί» καθώς επίσης και για το θέμα της Χαμοληάς.
·         Το έργο υλοποιείται κανονικά, λαμβάνοντας υπόψη και το αρχαιολογικό ενδιαφέρον της ευρύτερης περιοχής, (ποσοστό ολοκλήρωσης περίπου 88%) στο πλαίσιο του  χρονοδιαγράμματός του, όπως αυτό αποφασίζεται και εγκρίνεται από τα αρμόδια όργανα. Έτσι, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη απόφαση (ΑΔΑ: Ψ1687Λ7-Β77) της Περιφέρειας Αττικής εγκρίθηκε παράταση μετά από σχετική τεκμηρίωση των αιτιών αυτής και αποτυπώνεται η δέσμευση της Αναθέτουσας Αρχής για την ολοκλήρωση του έργου. Ειδικότερα τίθεται έως Νοέμβριο του 2019 η προθεσμία ολοκλήρωσης της κατασκευής του έργου και έως Νοέμβριο του 2020 η προθεσμία ολοκλήρωσης της δοκιμαστικής του λειτουργίας.

·         Σε ότι αφορά στα λύματα της περιοχής Βραυρώνος Χαμοληάς, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι, δίκτυα αποχέτευσης κατασκευάζονται στους οικισμούς που υποδεικνύονται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΝ και οι οποίοι οριοθετούν το αποκαλούμενο ‘συσσωμάτωμα οικισμών’ (agglomeration) που κατά την Οδηγία 91/271/ΕΚ υποχρεούται να διαθέτει υποδομές αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων.

·         Αναφορικά με την ποιοτική κατάσταση του αποδέκτη (Νότιος Ευβοϊκός) σε σχέση με τα προς υλοποίηση ΚΕΛ, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτό ακριβώς το στοιχείο εξετάζεται, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων. Ως  εκ τούτου, τεκμαίρεται, ότι έχει ληφθεί υπόψη η δυνατότητα του εν λόγω αποδέκτη να παραλάβει τα φορτία εκροών των εν λόγω ΕΕΛ χωρίς να επέλθουν δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις, δεδομένου ότι το σύνολο των έργων που αναφέρετε έχει νομίμως αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά, παρά τις κατά περίπτωση μεμονωμένες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων...

·         Ως προς την επωφελή χρήση και αξιοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων του έργου αποχέτευσης Κορωπίου – Παιανίας, προβλέπεται η κατασκευή βαθμίδας τριτοβάθμιας επεξεργασίας (διύλιση με φίλτρανση σε 4 φίλτρα) για την επεξεργασία μέρους της παραγόμενης εκροής (0,5m3/s). Επί πλέον, στην εν λόγω Απόφαση αναγράφεται ότι «εναλλακτικά τα λύματα μπορεί να διατίθενται για επαναχρησιμοποίηση, αφού εκπονηθούν οι σχετικές μελέτες και εγκριθούν οι αντίστοιχοι περιβαλλοντικοί όροι». 

Με την ευκαιρία που μας ξαναδίνετε, θα θέλαμε να σας επαναλάβουμε ότι η Υπηρεσία μας και η Περιφέρεια Αττικής παρακολουθούμε αυτό το σημαντικό έργο με ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή και απώτερο στόχο την έγκαιρη και ορθή ολοκλήρωση του και έναρξη της λειτουργίας του. Η δε Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέραμε και αρχικά, ενημερώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την πορεία των έργων αποχέτευσης της Αττικής, τόσο κατά τη διάρκεια των επιτροπών παρακολούθησης του ΕΣΠΑ όσο και σε ειδικές συναντήσεις που διενεργούνται για τα θέματα τις συμμόρφωσης με την Οδηγία 91/271/ΕΚ.

Με εκτίμηση,


Dimitris Drosis
Attica Region
Head of Managing Authority
98-100 Syggrou Av., Athens 11741 Greece
Tel. +30 2131501515
Fax. +30 2131501501
cid:image001.gif@01D0F2FF.7E0FC790: @pepattikis

cid:image002.jpg@01D0F2FF.7E0FC790



Δεν υπάρχουν σχόλια: