Hμερολόγιο για τα καλά, τα στραβά και τα ανάποδα της θαυμάσιας περιοχής Χαμοληάς Βραυρώνος, του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας. Παρακαλούμε επισκεφθείτε τις Ιστοσελίδες ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΡΑΥΡΩΝΟΣ https://attikoparko.blogspot.com/ για πρόσθετες πληροφορίες που αφορούν την περιοχή.

27 Σεπτεμβρίου 2019

74,7 εκατ. ευρώ για τη διευθέτηση δύο ρεμάτων στο Μαρκόπουλο …

Δώσε και μένα μπάρμπα!

Είμαστε τη άποψης ότι η περιοχή μας δέχεται επίθεση εργολάβων για ένα έργο που σχεδιάστηκε επί πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή μόλις είχε αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, αποζημιώθηκαν οι καταπατητές της κοίτης του Ερασίνου επί υπουργίας Γεωργίου Σταθάκη το 2016 αν δε κάνουμε λάθος, βγήκε απο το χρονοντούλαπο  επί υπουργίας Χρήστου Σπίρτζη και τώρα μεγαλοφρονούν οι νέοι κυβερνήτες για ένα έργο στην ιστορική περιοχή της Βραυρώνος, που επί 3.000 χρόνια δεν έχουν κινδυνέψει ζωές, ούτε καν οι περίφημες μπατάλες ντομάτες Βραυρώνος μια και τα μικρά ανώδυνα πλημμυρικά φαινόμενα συμβαίνουν κάθε 2 ή 3 χρόνια και υποχωρούν μετά από λίγες ημέρες.

Έχουμε γράψει περισσότερες της μιας φορές για το θέμα του Ερασίνου, αλλά  κανενός το αυτί δεν ιδρώνει, ούτε καν του υπουργείου Πολιτισμού, ούτε καν των αρχαιολόγων, ούτε καν των οικολόγων μια και θα γίνουν έργα εντός της περιοχής ΝΑΤΟΥΡΑ 2000 της Βραυρώνος.

  Αυτόν τον Ερασίνο θέλουν να δαμάσουν τα αντιπλημμυρικά της ΝΔ και των υπουργών της ύστερα από 3.000 και πλέον χρόνια. Απλά, ρωτήστε τον αυθαιρετούχο συμπολίτη μας!

Ελπίζουμε να αντιδράσει η Ορνιθολογική, που σωστά είχε αντιδράσει και το 2004. 

Ο δήμος προφανώς ορέγεται το έργο γιατί θα είναι η αρχή του ξηλώματος του Προεδρικού Διατάγματος 199 του 2003, κατά την εκτίμησή μας, προκείμενου να οικοπεδοποιηθεί η περιοχή.

Το έργο αυτό πιστεύουμε ότι θα διευκολύνει την παροχή λυμάτων σε περίπτωση αστοχίας του ΚΕΛ Κρωπίας -Παιανίας στη θαλάσσια περιοχή της Χαμοληάς Γι' αυτό πρέπει να το σταματήσουμε.

Δε ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε. Μάλλον οι εργολάβοι είναι ισχυρότεροι όλων και θα γίνει το δικό τους.

Πηγή άρθρου: https://porto-rafti.gr/747-εκατ-ευρώ-για-τη-διευθέτηση-δύο-ρεμάτ/?fbclid=IwAR16ZTpNPFCICqKI8LJXTvrJzojRn-hX6as9UAK8w3clhgsHWalVT1Ql74U

24 Σεπτεμβρίου 2019

Νέο ΔΣ στο Συνεταιρισμού Πολυτεχνείου …

Κατά τη ΓΣ του Συνδέσμου στις 22 Σεπτεμβρίου 2019 μάθαμε από το εκλεγέν μέλος κ. Κώστα Τζιράνη ότι επί τέλους μετά τις καλοκαιρινές διακοπές (sic) (και όχι εντός μηνός όπως προβλέπει το Καταστατικό) τα εκλεγέντα μέλη στη ΓΣ της 23ης Ιουνίου 2019 συγκροτήθηκαν σε σώμα.

Προς ενημέρωση η σύνθεση του νέου ΔΣ του ΣΥΝΠΕ έχει ως εξής:
  • Πρόεδρος: Γουργιώτης Στάμος
  • Αντιπρόεδρος: Σάκκη Μαρία
  • Γραμματέας: Ιωαννίδου Λητώ
  • Ταμίας: Τζιράνης Κων/νος
  • Μέλος: Τσιπλάκος Αριστείδης
Φυσικά εμείς ως μέλη είμαστε ακόμα στο σκοτάδι και αναρωτιόμαστε τι έγινε μέχρι τώρα και τι ακριβώς θα κάνει το νέο ΔΣ.

Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας και να απαιτήσουμε έγκυρη και ταχεία ενημέρωση επί όλων των θεμάτων που απασχολούν το Συνεταιρισμό και αφορούν τα Μέλη του.

Θα αναμείνουμε κάποιες ακόμα ημέρες και ελπίζουμε να κυλήσουν όλα ομαλά.

Οι κάτοικοι του Οικισμού (Μέλη του ΣΥΝΠΕ ή όχι) πρέπει να καλέσουν άμεσα το ΔΣ του ΣΥΝΠΕ να επισκεφτεί τον Οικισμό, για να μάθει από πρώτο χέρι τις απόψεις των μελών και κατοίκων και να ενημερωθεί – ιδιαίτερα ο νέος πρόεδρος που δεν προέρχεται από τον Οικισμό - για τη κατάσταση που επικρατεί.

Επίσης είναι φρόνιμο ο νέος πρόεδρος και ο νέος ΓΓ να επισκεφτούν το νέο δήμαρχο κ Κώστα Αλλαγιάννη, να γνωριστούν και να συζητήσουν θέμα κοινού ενδιαφέροντος.

Αναμένουμε και καλό θα είναι να διατυπωθούν και άλλες απόψεις.  

23 Σεπτεμβρίου 2019

Δραματική εξέλιξη για τον Οικισμό κατά την Έκτακτη ΓΣ του Συνδέσμου …

Στις 22 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη ΓΣ του Συνδέσμου του Οικισμού.

Προς το τέλος της συνεδριάσεως και  ενώ όλα έβαιναν σχετικά ομαλώς, ήλθε η μεγάλη ανατροπή.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Αλέξανδρος Χατζηιωσήφ δήλωσε ότι παραιτείται από την προεδρία του Συνδέσμου, με άμεση εφαρμογή.

Τα πολύ καλά λόγια που ειπωθήκαν από αρκετούς συμμετέχοντες για την προεδρία του κ. Χατζηιωσήφ δεν τον έπεισαν να μην επιμείνει στην παραίτησή του.

Σχεδόν αμέσως μετά, το μέλος του ΔΣ κα Τόνια Καλύβα, δήλωσε ότι παραιτείται όλο το ΔΣ, προφανώς εκφράζοντας και την άποψη των υπολοίπων μελών.

Η απόφαση της παραίτησης του κ. πρόεδρου είναι μεγάλη απώλεια για τον Οικισμό και αφήνει ένα μάλλον δυσαναπλήρωτο κενό. Ελπίζουμε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ θα συζητηθεί και το θέμα της διάδοχης κατάστασης και ελπίζουμε να υποδειχθεί η καλλίτερη δυνατή.

20 Σεπτεμβρίου 2019

Φθηνό το νερό, αλόγιστη σπατάλη …

Οι δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ κ. Μπάμπη Παπαδημητρίου, προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από άτομα που αντιδρούν με λυμένο ζωνάρι μονίμως για καυγά και απαξίωση για κάθε τι που λέγεται και διατυπώνεται ως άποψη, από κάθε πολίτης που δεν ανήκει στη συνομοταξία τους δηλαδή κυρίως στο κόμμα τους ή στις υποτιθέμενες κοσμοθεωρίες τους.

Το πρόβλημα του νερού, όλων των μορφών είναι υπαρκτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί σε όλα τα επίπεδα άμεσα και αποτελεσματικά. Αλλά το γκουβέρνο κοιμάται κα περιμένει τα μεγάλη έκρηξη για να επιληφθεί. Φαντάζομαι ότι τα δεχθέντα περί μεγάλης έκρηξης γίνονται κατανοητά.

Ας ελπίσουμε ότι οι δηλώσεις Παπαδημητρίου είναι προεόρτια μιας μεγάλη ανοιχτής και σοβαρής συζήτησης για το νερό σε όλες τις εκδοχές του και τις χρήσεις του.

19 Σεπτεμβρίου 2019

Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου στις 22 Σεπτεμβρίου 2019 …

Κάνουμε έκκληση προς όλους η συμμετοχή να είναι μαζική και να επικρατήσει τετράγωνη  λογική.

Ελπίζουμε η ΕΓΣ να μην αναλωθεί σε επαναλήψεις περιγραφών των όσων έγιναν και όσων ειπώθηκαν - και μάλιστα περσότερες της μιας φοράς – σε προηγούμενες συνελεύσεις και συναθροίσεις.

Ελπίζουμε να ληφθούν αποφάσεις που θα δρομολογήσουν πραγματικές εξελίξεις και θα συμβάλλουν αποφασιστικά στη επίλυση του μεγάλου προβλήματος της αδιαλείπτου και ποιοτικής ύδρευσης του Οικισμού.

Ελπίζουμε η ΕΓΣ και όλες όσες προηγήθηκαν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην  ενδυνάμωση της έννοιας της κοινότητα και όχι του αθροίσματος απομονωμένων οικιών ή  μικρών παρεών που δεν επιθυμούν επικοινωνία με τους υπόλοιπους και αδιαφορούν για τα κοινά προβλήματα, τις υποδομές, το δημόσιο χώρο, την αισθητική, την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό (όχι κατ΄ ανάγκη όλα μαζί) του Οικισμού.

Ελπίζουμε να συμφωνήσουμε ότι υπάρχει μια καλή συγκυρία, λόγω της ανάδειξης νέου δημάρχου Μαρκοπούλου και της ανάληψης της διακυβέρνησης από νέα κυβέρνηση, για να επιχειρήσουμε συντονισμένα και με επεξεργασμένη στρατηγική την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Οικισμός. 

Αλλά πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και με αποφασιστικότητα.

15 Σεπτεμβρίου 2019

Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου 15 και 22 Σεπτεμβρίου 2019 …

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2019,  λάβαμε ηλεκτρονική πρόσκληση για τη σύγκλιση ;Έκτακτης Γενικής Συνελεύσεως του Συνδέσμου, με θέμα «ύδρευση του οικισμού».

Είμαστε της άποψης ότι η Ημερήσια Διάταξη έπρεπε να είναι περισσό διαφωτιστική και λογικά θα έπρεπε να υπάρχει κάποια εισήγηση εκ μέρους του ΔΣ του Συνδέσμου.

Με τις ανωτέρω προϋποθέσεις η ΕΓΣ θα μπορούσε καλλίτερα να συζητήσει το θέμα και να προσανατολιστεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες προς επίλυση του ακανθώδους προβλήματος.

Με τον τρόπο που εισάγεται το θέμα, είναι πιθανός η ΕΓΣ να αναλωθεί σε επανάληψη προηγούμενων συζητήσεων και να μην καταλήξει πουθενά. Αν επαληθευθεί μια τέτοια εξέλιξη τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Δυσκολεύουν έτι περαιτέρω από το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν το ΔΣ του Συνεταιρισμού συγκροτήθηκε σε σώμα και αν έχει λάβει αποφάσεις σχετικά με το θέμα των διαχειριστικού ελέγχου του απελθόντος ΔΣ, έχει προβεί σε ενέργειες διευθέτησης των χρεών ύδρευσης προς το δήμο Μαρκοπούλου και έχει προβεί σε ενέργειες για την ανάληψη της διαχείρισης του δικτύου από το δήμο ή την ΕΥΔΑΠ.

12 Σεπτεμβρίου 2019

Αντιπροσωπεία του Οικισμού στο δήμο Μαρκοπουλου με θέμα την ύδρευση του Οικισμού …

Οι καιροί αλλάζουν. Και στο δήμο Μαρκοπουλου ανέλαβε καθήκοντα νέος δήμαρχος ο κ. Κώστας Αλλαγιάννης.

Λογικό είναι αντιπροσωπεία του κατοίκων του Οικισμού να ζητήσει συνεργασία με το νέο δήμαρχο για να συζητηθεί εξ αρχής όλο το πλέγμα των σχέσεων του δήμου και του Οικισμού και ιδιαίτερα τα θέματα σχετικά με την ύδρευση.

Η λογική που ακούστηκε επανειλημμένως «δε χρειάζεται να κάνουμε τίποτε» και «δε θα μας κόψουν το νερό γιατί είναι δημόσιο αγαθό», ενώ εμείς δε πληρώνουμε τις οφειλές μας προς την ΕΥΔΑΠ που μας τροφοδοτεί με πόσιμο νερό, είναι επιεικώς παιδαριώδης.

Προτείνουμε η αντιπροσωπεία να αποτελείται από τους κκ. Χατζηιωσήφ, Τάκο και Σωτηρίου.

Άλλες προτάσεις δεκτές προς συζήτηση.

11 Σεπτεμβρίου 2019

Θέματα που πρέπει να αναδεικνύει και να παρακολουθεί ο Οικισμός …

Ο Οικισμός επί πολλά χρόνια δεν έτυχε της φροντίδας που έπρεπε τόσο από το Συνεταιρισμό όσο και το Σύνδεσμο. Ο Σύνδεσμος άρχισε να ενεργοποιείται με την ανάδειξη νέας ηγεσίας τον Οκτώβριο του 2018.

Τα θέματα που απασχολούν τον Οικισμό είναι πολλά και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και ενεργειών, για να μην έχει τη τύχη άλλων περιοχών.

Τα θέματα που πρέπει να απασχολήσουν τους οικιστές και τον Οικισμό (χωρίς ιεράρχηση) είναι:

1.    Λειτουργία Οικισμού – Συμμόρφωση με κανόνες, περιορισμός απορριμμάτων / κομποστοποίηση, κατασκευή υπογείου χώρου συγκέντρωσης απορριμμάτων, συγχρονισμός ενεργειών καθαριότητας και αποψιλώσεων 2 φορές το χρόνο, σεβασμός στους κανόνες οικοδόμησης για διατήρηση του χαρακτήρα του Οικισμού, συζήτηση επί του αποχετευτικού (τοπική μονάδα επεξεργασίας, δίκτυο συλλογής με έξοδα Περιφέρειας, …), Επιτροπές παρακολούθησης θεμάτων, …

2.    Φροντίδα Οικισμού: Οδοκαθαριστής του δήμου ή φροντιστής με έξοδα των Οικιστών (αρκούν 5 € μηνιαίως ανά οικόπεδο), συντήρηση  οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων, απομάκρυνση γραμμών μέσης τάσης, βελτίωση παραλιακού παρτεριού και μετώπου, …

3.    Προστασία Οικισμού: Συμμετοχή όλων των ιδιοκτησιών στο σχήμα Ασφάλειας, κλείσιμο των προσβάσεων προς το στο γειτονικό οικισμό (αποκατάσταση του σχεδίου του Οικισμού) , συστηματικές αποψιλώσεις οικοπέδων, ασκήσεις πυρασφάλειας και εκκένωσης Οικισμού, όλος ο δημοτικός φωτισμός με λάμπες LED, έλεγχος πρόσβασης στις δασικές εκτάσεις αριστερά του Οικισμού (για τους ανερχόμενους) στο άνω μέρος (μπάρες  και πινακίδες, με  εποπτεία της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, …   

4.    Ανάδειξη Οικισμού: Ενέργειες για την αύξηση της αξίας των περιουσιών, παραλιακό μέτωπο, παραλιακό παρτέρι, οριοθέτηση της οδού Αριάδνης- ως οδός περιπάτου και παιχνιδιού παιδιών, ηλεκτροφωτισμός όλου του παραλιακού μετώπου από Γκράβα μέχρι Οικισμό, πεζούλες στο χώρο της Εκκλησίας προς την οδό Νιόβης, διαμόρφωση και φροντίδα κοινοχρήστων οικοπέδων, διαμόρφωση των χώρων  πέριξ των δεξαμενών, …

5.    Σχέσεις Συνεταιρισμού και Συνδέσμου: Ανάθεση της διαχείρισης της ύδρευσης στο Σύνδεσμο, μέχρι την οριστική ανάληψη της διαχείρισης του δικτύου από το δήμο ή την ΕΥΔΑΠ, Μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων του ΣΥΝΠΕ στο Σύνδεσμο, Συστηματικός έλεγχος της ποιότητα του νερού του δικτύου ύδρευσης, Διαχειριστικός έλεγχος διαχείρισης ύδρευσης από ορκωτούς λογιστές, συζήτηση για τη μεταφορά όλων των πλεονασμάτων του Συνεταιρισμού από τη διαχείριση ύδρευσης στον Σύνδεσμο, ...

6.    Σχέσεις Οικισμού με το δήμο Μαρκοπουλου: Ορισμός δημοτικού Συμβούλου ως συνδέσμου με τον Οικισμό και τη περιοχή Χαμοληάς, Έκθεση του δήμου σχετικά με τις οφειλές ύδρευσης, μεταφορά της κυριότητας του δικτύου ύδρευσης στο δήμο (ή την ΕΥΔΑΠ), οδοκαθαριστής του δήμου μια φορά την εβδομάδα στον Οικισμό, τακτική αποκομιδή απορριμμάτων κάθε Παρασκευή και Δευτέρα τους θερινούς μήνες, και κάθε Δευτέρα τους χειμερινούς, Συστηματική αποκομιδή κάδων ανακύκλωσης και αύξηση των μπλε κάδων αν ζητηθεί από τους κατοίκους, κάδους απορριμμάτων σε κάθε κάθετο της Λ. Πολυτεχνείου δρόμο,  συμφωνία απομάκρυνσης κλαδιών και ξερών ΄χόρτων στα πλαίσια της ΠΠ, ….

7.    Σχέσεις Οικισμού με το Συνεταιρισμό ΜΑΡΚΟ και τους όμορους Οικισμούς: Απομάκρυνση του κάμπινγκ και αξιοποίηση της χερσονήσου, αποτύπωση διακατεχόμενης έκτασης του Οικισμού, εκτός σχεδίου οικόπεδα, αποψίλωση δασικής έκτασης εκατέρωθεν Οικισμού, συστηματικές επαφές με τους εκπροσώπους των όμορων οικισμών, …

8.    Σχέσεις του Οικισμού με αρχές εκτός δήμου (Περιφέρεια, Υπ. Πολύτιμού, Υπ. Γεωργίας, Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υπ. Εσωτερικών, Υπ. Προστασίας του Πολίτη,  Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, κα): Προσκλήσεις επισκέψεων, Υπομνήματα με τυχόν αιτήματα, … 

9.    ΑΠΕ: Καλό είναι να συζητηθεί το θέμα των ΑΠΕ στην περιοχή μας;

10. Ειδικές ιστοσελίδες του Οικισμού: Είχαμε προτείνει στο ΔΣ του Συνδέσμου να ζητήσουμε από τον ΟΤΕ (υπάρχει εγκατάσταση εντός του Οικισμού) και στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης να φιλοξενήσει ιστοσελίδες στις οποίες να περιέχεται πληροφόρηση για θέματα του Οικισμού και τα πειραγμένα του Συνδέσμου, …

Προφανώς και άλλοι οικιστές θα έχουν τους δικούς τους καταλόγους θεμάτων που επιζητούν λύσεις. Περιμένουμε να τις ακούσουμε.

Πρέπει να συζητήσουμε και να αναζητήσουμε τρόπους επίλυσης. Ίσως η συγκρότηση τριμελών επίτροπων με επιφόρτιση ορισμένων θεμάτων, να είναι μια καλή προσέγγιση. 

09 Σεπτεμβρίου 2019

Ρυθμίσεις οφειλών και χρεών προς τους δήμους …

Με επιστολή του – βλέπετε  http://www.markopoulo.gr/2019/09/04/προθεσμία-για-τη-ρύθμιση-των-εκατό-100-δό/ - ο δήμαρχος Μαρκοπούλου αναφέρει ότι η προθεσμία ρυθμίσεως οφειλών προς το δήμο είναι η 16η Σεπτεμβρίου 2019.

Δεν είναι προφανές αν η ρύθμιση περιλαμβάνει και τις οφειλές του Συνεταιρισμού προς το δήμο για την ύδρευση του Οικισμού.

Προφανώς εμείς ως κάτοικοι του Οικισμού και ως καταναλωτές βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, γιατί φαίνεται το νεοεκλεγέν ΔΣ του Συνεταιρισμού κατά τη Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 23ης Ιουνίου 2019, δεν έχει συγκροτηθείτε ακόμα σώμα όπως προβλέπει το Καταστατικό και κατά συνέπεια δεν αναλαμβάνει καμία υποχρέωση ακόμα και εκείνες που επιβάλλουν άμεση επίλυση. Προφανώς πρόκειται για μεγάλη παρανομία και περιφρόνηση κάθε έννοιας δικαίου και Νόμου. Υπενθυμίζεται ότι το χρέος του προηγούμενου ΔΣ προς το δήμο ανέρχεται στο ποσό των 960.000 € περίπου.

Η μόνη διέξοδος που διαφαίνεται είναι η άμεση επικοινωνία του Συνδέσμου, ως εκπροσώπου των οικιστών με το δήμο Μαρκοπούλου και προσπάθεια επίλυσης του ακανθώδους προβλήματος που μας ταλανίζει εδώ και 13 μήνες.

05 Σεπτεμβρίου 2019

Οι νέες προτάσεις για τον αιγιαλό …

Νέες τροποποιήσεις στη νομοθεσία για τον αιγιαλό και την παραλία περιλαμβάνει το «αναπτυξιακό» σχέδιο νόμου, που αναμένεται να δοθεί τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση. Οι ρυθμίσεις είναι στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ακτογραμμή εις βάρος της κοινοχρησίας της. Μάλιστα, περιλαμβάνει και ρύθμιση με την οποία ο (δημόσιος) παλαιός αιγιαλός θα μπορεί να παραχωρείται σε ιδιώτες και να οικοδομείται.

Ευτυχώς που δεν έχουμε τέτοιες παραλίες ...
Οι ρυθμίσεις για τον αιγιαλό, που αποκαλύπτει σήμερα η «Κ», βρίσκονται στο τέταρτο κεφάλαιο του «αναπτυξιακού» σχεδίου νόμου και αφορούν κυρίως τροποποιήσεις του τελευταίου νόμου (ν. 4607/19). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επίμαχες ρυθμίσεις δεν είναι σίγουρο ότι θα συμπεριληφθούν στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, καθώς συνεκτιμώνται πολιτικά και οι αντιδράσεις που πιθανότατα θα συναντήσουν … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ 09:10, 5 Σεπτεμβρίου 2019).

Βέβαια αυτά είναι δημοσιογραφικές προσεγγίσεις και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτά θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο. Καλό είναι λοιπόν να περιμένουμε λίγο και ασφαλώς να συμμετάσχουμε στη διαβούλευση, αν την πάρουμε χαμπάρι.

Ωστόσο οι νέες ρυθμίσεις μπορεί να έχουν καθοριστικό λόγο στη διαμόρφωση των χαρακτηριστικών της περιοχής Χαμοληάς Βραυρώνος και λογικά θα πρέπει να συζητήσουμε τις τυχόν θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις.

Αλλά θα ενδιαφερθεί κανείς άραγε;

04 Σεπτεμβρίου 2019

Υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων (2ο) στον Οικισμό …

Στις 11 Αυγούστου 2019 αναρτήσαμε στο Ημερολόγιο του Οικισμού, την πρότασή μας για την τοποθέτηση υπόγειων κάδων απορριμμάτων στον Οικισμό, προκειμένου να εξαλειφθεί η απαράδεκτη εικόνα της οδού Αίγλης (και Λ. Πολυτεχνείου) και να περιοριστούν οι κίνδυνοι έναρξης πυρκαγιάς και να εξαφανιστεί ή να περιοριστεί η εστία μολύνσεων.

Μιλήσαμε με τον κ. Κοσυβάκη, υπεύθυνο της εταιρείας ecoSynergy, της εταιρείας που έχει συνεργαστεί με πολλούς δήμους και έχει τοποθετήσει τέτοιες εγκαταστάσεις και στο δήμο Μακροπούλου.

Η δαπάνη τοποθέτησης των υπογείων κάδων είναι περίπου 10.000 € ανά μονάδα και απαιτείται χρόνος κατασκευής ενός περίπου μηνός.

Τέτοια συστήματα έχουν τοποθετηθεί στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1980, ενώ εμείς ακόμα πετάμε τις σακούλες με τα οικιακά απορρίμματά μας όπου γουστάρουμε.

Η σύσταση του κ. Κοσυβάκη είναι να επικοινωνήσουμε με το δήμο Μαρκοπουλου και όλες οι σχετικές ενέργειες να γίνουν μέσω αυτού.

Ωστόσο ως κάτοικοι του Οικισμού θα μπορούσαμε και πρέπει να συζητήσουμε και την περίπτωση να αναλάβουμε οι ίδιοι τη δαπάνη και να τοποθετήσουμε μια συστοιχία τριών υπογείων κάδων στην αρχή της οδού Αριάδνης, στο σημείο εξόδου από τον Οικισμό, άμεσα. Αν η αποκομιδή γίνεται δυο φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι και μια τη χειμερινή περίοδο (συμφωνία με το δήμο) μάλλον δεν θα υπάρξει ανάγκη και δεύτερης εγκατάστασης, ενώ η αποκομιδή θα γίνεται στο 1/5, ίσως και λιγότερο, του χρόνου που απαιτείται σήμερα..

Η εφ’ άπαξ δαπάνη θα είναι 150 € ανά κατοικία και ίσως μπορούμε να διαπραγματευτούμε τον τρόπο αποπληρωμής. Ασφαλώς η πρώτη μας ενέργεια πρέπει να είναι επιστολές από το Συνεταιρισμό και το Σύνδεσμο προς το νέο δήμαρχο κ. Αλλαγιάννη, για την τοποθέτηση της συστοιχίας από το δήμο, το ταχύτερο.

Εναλλακτικά τη δαπάνη μπορεί να αναλάβει ο Συνεταιρισμός, μια και εισπράττει πολύ μεγάλα ποσά από τους Οικιστές, πέραν από τη αξία του καταναλισκόμενου νερού.

Ελπίζουμε ότι όλοι οι Οικιστές θα εκφράσουν τη γνώμη τους και θα γίνει εφικτή η τοποθέτηση των υπογείων καδών άμεσα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.