Hμερολόγιο για τα καλά, τα στραβά και τα ανάποδα της θαυμάσιας περιοχής Χαμοληάς Βραυρώνος, του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας. Παρακαλούμε επισκεφθείτε τις Ιστοσελίδες ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΡΑΥΡΩΝΟΣ https://attikoparko.blogspot.com/ για πρόσθετες πληροφορίες που αφορούν την περιοχή.

Πέμπτη, Ιουλίου 23, 2020

Με καθυστέρηση: Φιλοπεριβαλλοντική άρδευση του κάμπου των Μεσογείων ...


Διαβάστε ω άνδρες Μαρκοπούλου τι ακριβώς γίνεται:





Αθήνα, 24 Ιουνίου 2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

«Πράσινο φως» από τον ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη για σύγχρονη και
φιλοπεριβαλλοντική άρδευση του κάμπου των Μεσογείων

 

Λαχταριστά προϊόντα με επεξεργασμένα λύματα Σαρωνικού... Σπεύσατε ... (φροντίδι του κ. υπουργού μας)

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσογείων (ΣΑΣΜΕ), πραγματοποίησε την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020 διευρυμένη σύσκεψη στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Αθηνών με θέμα την Ανασυγκρότηση Αγροπεριβαλλοντικών Υποδομών για τη συλλογή, διαχείριση και επαναχρησιμοποίηση του νερού για την άρδευση των αγροτικών εκτάσεων από τους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διεξήχθη ένας ιδιαιτέρως εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στον Υπουργό, τους αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους της Ανατολικής Αττικής και στελέχη της ΕΥΔΑΠ και τους Διεθνούς Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» και διερευνήθηκε η δυνατότητα αξιοποίησης και επαναχρησιμοποίησης του επεξεργασμένου νερού από τα τοπικά Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (Παιανίας - Κορωπίου και Αεροδρομίου) για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των παραγωγών της περιοχής.

Ο κ. Βορίδης ανέλυσε τα 5 βασικά σημεία του άξονα πάνω στον οποίο θα κινηθεί ο σχεδιασμός για να αποκτήσουν οι αγρότες της περιοχής πρόσβαση σε υδάτινα αποθέματα, ώστε να αντιμετωπιστεί αφενός η έλλειψη αρδευτικών πόρων, αφετέρου η υφαλμύρωση του υδροφόρου ορίζοντα τονίζοντας παράλληλα και τα πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη για ολόκληρη την περιοχή από τη χρήση στις αγροτικές καλλιέργειες του ανακυκλούμενου νερού που θα έχει υποστεί και μικροβιακή επεξεργασία.

Τα 5 βασικά σημεία που έθεσε ο Υπουργός είναι τα εξής:
  • Την αναγκαιότητα σύνταξης μίας ολοκληρωμένης μελέτης για τις αρδευτικές ανάγκες των παραγωγών της περιοχής.
  • Τον συνδυασμό της μελέτης αυτής με τους χρόνους που απαιτούνται για την περαιτέρω επεξεργασία του νερού από τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων της περιοχής.
  • Την αξιοποίηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».
  • Τη δημιουργία κλειστών αρδευτικών καναλιών για την, χωρίς απώλειες, μεταφορά νερού.
  • Τη συγκρότηση διαχειριστικού φορέα για τη διαχείριση του επεξεργασμένου νερού.
Ο κ. Βορίδης εξήρε, τέλος, την αναγκαιότητα συνεργασίας όλων των τοπικών φορέων της περιοχής, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα της άρδευσης των αγροτικών γαιών της, με έντονο φιλοπεριβαλλοντικό αποτύπωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: